Web of Science și informatica

M-am mai plâns pe blogul acesta despre felul în care folosirea Web of Science în evaluările scientometrice este o cu adevărat problemă în informatică.

La începutul anului care se încheie (am început să scriu acest mesaj pe 15 ianuarie 2023; l-am terminat/actualizat azi) am primit o confirmare strigătoare la cer a acestei observații. Am văzut acest lucru prima dată pe twitter, nu mai găsesc mesajul respectiv, așa că o să vă ofer comentarii proprii pentru a percepe corect enormitatea situației.

Yann LeCun este un cercetător la Facebook Research și profesor la New York University. A primit în anul 2018 premiul Turing, pentru cercetările sale în domeniul deep learning – tehnologia care (cu bune și cu rele) stă la baza avansului în inteligența artificială în ultimii 10 ani. Pe Google Scholar lucrările lui (598 la număr) au (țineți-vă bine) 335179 de citări, cu un h-index de 145.

Ei, câte lucrări credeți că are Yann LeCun pe Web of Science, în Core Collection ? 29 de articole. Cu citările stă (evident) nițel mai bine, are 1790 de citări, h-index 15.

Nu cred neapărat în cifrele de la Google Scholar: sunt făcute automat, diferența provine de acolo. Că nu cred în utilitatea numărării citărilor/măsurilor de tip h-index nici nu e nevoie să mai spun. Totuși diferențele sunt prea mari ca să nu le observ.

Când din (cel mult) 598 de lucrări rămân 29, când din 335179 citări rămân 1790, când, în sfârșit este vorba despre cineva care a afectat domeniul informaticii în așa măsură precum Yann LeCun nu cred că se poate trage decât o concluzie: Web of Science Core Collection nu acoperă prea bine domeniul informatică.

Lasă un comentariu