Un interviu cu Egon Balas

Egon Balas e unul din cercetătorii legați de România al cărui nume ar merita să fie mult mai cunoscut la noi. Atât in publicul larg cât și printre specialiști: lucrarea lui „An Additive Algorithm for Solving Linear Programs with Zero-One Variables” e una din cele mai influente lucrări cu afiliere națională produsă de matematica (aplicată) românească in ultimul secol, fără să fie, mi se pare, suficient de cunoscută la noi.

Figură de vârf a domeniului cercetărilor operaționale, Balas e un om cu o viață extraordinară, una deosebit de agitată, cu multe suișuri și coborâșuri, descrisă in cartea „Will to Freedom: A Perilous Journey Through Fascism and Communism” (tradusă și la noi acum ceva mai mulți ani – v-o recomand cu căldură, dacă o puteți găsi pe la un anticariat)

Mai ales pentru cei care n-au citit cartea (dar nu numai) interviul de mai jos poate fi o invitație la lectură, oferind o panoramă a unei vieți legate in primul rând de dorința de a cunoaște, și intr-o măsură importantă – e drept, de multe ori nu in modul cel mai fericit – și de România. Interviul este girat de INFORMS, organizația profesională cea mai importantă in domeniul cercetărilor operaționale.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Un interviu cu Egon Balas

  1. lkozma zice:

    Excelent! recunosc ca desi am intalnit lucrari scrise Balas (pe tema TSP), habar n-aveam ca e nascut in Cluj.

    Un alt matematician relevant pt noi, si legat de Romania (de fapt, Galatean si el!) e inventatorul spline-urilor (printre multe altele), vezi: https://en.wikipedia.org/wiki/Isaac_Jacob_Schoenberg . De neinteles ca nu e nici macar un articol wiki in lb romana despre el. O teorema veche de geometrie a lui Schonberg era subiectul unei lucrari la SODA luna trecuta.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s