Problema de fond a științei românești …

nu e in primul rând cea a criteriilor/plagiatelor/etc, ci cea a  atitudinii publice față de știință (cu tot ce implică acest lucru: (ne)finanțare, lipsa de respectul față de specialiști, disprețul pentru cunoașterea teoretică – de dragul cunoașterii/fără o utilitate practică imediată, etc.).

Nu e un fenomen nou: iată ce scria Dimitrie Cantemir: „De altminteri moldovenii nu numai că nu sunt iubitori de învăţătură, ci chiar le e urâtă aproape la toţi. Chiar şi numele meşteşugurilor cele frumoase şi ale ştiinţelor nu le sunt cunoscute. Ei cred că oamenii învăţaţi îşi pierd mintea şi atunci când vor să laude învăţătura cuiva, zic că a înnebunit de prea multă învăţătură. Despre lucrul acesta moldovenii vorbesc fără cuviinţă zicând că ― învăţătura este treaba popilor; pentru un om de rând este deajuns dacă ştie să citească şi să scrie, să-şi scrie numele, să-şi treacă în condica lui un bou alb, negru şi cu coarne, caii, oile şi alte dobitoace de povară, stupii şi orice alte lucruri de acestea; toate celelalte sunt netrebuincioase.”

 

Reclame
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Problema de fond a științei românești …

  1. L zice:

    Cu toate că citatul e atractiv, îmi permit să fiu sceptic că aceasta ar fi problema ştiinţei româneşti. Ştiinţa nu este populară nicăieri, antiintelectualismul american e subiectul zecilor de cărţi, etc. etc. etc. Chiar aş spune că atitudinea est-europeană e puţin mai favorabilă, de ex. nu îmi amintesc să fi întâlnit în şcolile din România ideea conflictului „nerds-jocks”, o axiomă a filmelor din Hollywood. Un exemplu de cât de repede se pot schimba lucrurile în bine e Varşovia, Polonia: în unele ranking-uri sunt pe primul loc în informatica teoretică.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s