Apropo de argumentul ontologic al lui Gödel

mult indrăgit de Horia-Roman Patapievici şi competent explicat intr-o ediţie a intâlnirilor „Inapoi la argument” de profesorul Mircea Dumitru – primul videoclip din serie il găsiţi mai jos –

 

Spuneam: apropo de argumentul ontologic, o veste hilară ne vine din lumea demonstrării automate de teoreme: sistemul de axiome considerat de Gödel este inconsistent !

Scurtă precizare pentru cititorul neinformatician:  lucrarea este cât se poate de serioasă şi a fost deja validată ştiinţific, fiind acceptată/publicată anul acesta la conferinţa de vârf la nivel mondial  în domeniul inteligenţei artificiale (IJCAI).

Nu vreau să trag vreo concluzie asupra privinţa implicaţiilor „metafizice” ale acestui rezultat:  după cum spuneam in articolul din „Observator”,  cine il echivalează pe „Dumnezeu” (orice ar semnifica acest termen) cu o formulă in logica modală este liber să creadă in această formulă (şi, simultan, potrivit noului rezultat şi principiului ex falso quodlibet, in negaţia ei 🙂 )

Pe de altă parte o modestă observaţie  mi se pare că se impune: când e vorba de argumentul ontologic, de validitatea unor argumente ţinând de  logică formală  (mai general)  cu calculatorul (informatica) nu te pui !

Reclame
Acest articol a fost publicat în ad-astra, filosofie, haios, informaticã teoreticã, Uncategorized și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s