LIPICS

LIPICS (Leibniz International Proceedings in Informatics) este, dacă nu știați, o serie de proceedings-uri de conferințe publicată in regim open access de centrul de cercetări in informatică  de la Schloss Dagstuhl (al cărui oaspete am fost in primăvara asta)

LIPICS reunește deja o colecție impresionantă de proceedings-uri: dacă STACS sau FSTTCS sunt prezențe mai vechi, anul acesta s-au adăugat RANDOM-APPROX și se pregătește Conference on Computational Complexity. Dacă adăugăm și RTA, CSL putem spune că un procent insemnat din conferințele care contează in  informatica teoretică europeană apar la Dagstuhl. Mă intreb dacă nu cumva  la listă se va adăuga și ICALP din 2016 (din câte știu problema s-a mai discutat anterior). Pentru cei care nu sunt in domeniu: ICALP e cea mai bună conferință europeană din domeniul informaticii teoretice, deja aflată (la anul) la ediția cu numărul 42.

Toate bune și frumoase (sunt, evident, in favoarea accesului liber, mai ales când este vorba de o colecție de calitatea asta), dar mă intreb cum se va impăca politica de acces direct a LIPICS cu obsesia românească pentru ISI Web of Science.

Dacă la criteriile pentru abilitare/posturi se folosește in continuare, din fericire, o listă de conferințe, din alte puncte de vedere nu e tocmai bine: STACS de exemplu, nu e in ISI Web of Science, un autor precum colegul Florin Manea care publică regulat in această conferință putându-se trezi (dacă ar reveni in România) că aceste rezultate contează prea puțin in anumite raportări in care „se cere” in primul rând ISI WoS.

Nu că, altfel, cercetarea fundamentală ar fi foarte incurajată in ultima vreme …. E doar păcat, insă, că după atâtea discuții și controverse suntem incă atât de departe de tendințele internaționale in domeniu.

Reclame
Acest articol a fost publicat în informaticã teoreticã, lumea in care trãim, politica_ştiinţei. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la LIPICS

 1. flmanea zice:

  Mie mi se pare ca ISI WoS nu se impaca prea bine cu ideea generala din informatica de a publica mai degraba in conferinte (asta e alta discutie lunga, oricum). Dar cum aproape toate lucrarile de conferinta au un numar limitat de pagini, si aproape intotdeauna sunt completate de o varianta de jurnal, nu vad aici o problema prea mare.

  Oricum, e fascinant Schloss Dagstuhl. De la conceptul in sine (un castel-vila „in the middle of nowhere” destinat intalnirilor stiintifice), trecand prin selectivitatea extrema a seminariilor gazduite (nu numai ca iti trebuie o aplicatie super-serioasa, sustinuta de macar unul-doua nume mari -si de o lista de participanti pe masura- pentru a putea organiza un seminar acolo, dar trebuie sa aplici macar cu un an si jumatate inainte de perioada dorita pentru intalnire – in general castelul e fully-booked pentru macar urmatoarele 12 luni), si ajungand in sfarsit la publicatiile open-access LIPICs (cumva seria de proceedings de conferinte „premium”) si OASICs (seria de proceedings de workshops sau conferinte mai mici). Mai in gluma, mai in serios, cred ca pana nu ajungi acolo (trebuie sa te invite un organizator de workshop, sau sa organizezi tu insuti o intalnire) nu poti intelge pe de-a-ntregul aceasta institutie.

  Apropo de toate poveste cu Dagstuhl, poate merita povestit mai mult de astfel de centre de intalniri. Fie ca sunt centre in special dedicate matematicii ca Oberwolfach sau institutul Fields din Toronto sau informaticii ca Lorentz Center din Leiden.

 2. flmanea zice:

  … Si s-a adaugat si ICALP la lista conferintelor care publica in LIPICs

 3. gabrielistrate zice:

  Da, si SOCG.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s