Seminarul Bourbaki și informatica

Cuvintele „Seminaire Bourbaki” sunt binecunoscute matematicienilor … de câtva timp seminarul are și o prezență online, fiind in sfârșit accesibil  intregii lumi. 

Ultima ediție disponibiă pe Internet are o componentă de informatică (mai mult sau mai puțin teoretică) deloc de neglijat.

Mai intâi Alain Vallette (cu care am avut plăcerea să mă intâlnesc la Alba Iulia, când a susținut o prezentare in sesiunea matematici discrete și informatică teoretică pe care o co-organizam) vorbește despre problema Kadison-Singer (rezolvată recent de o echipă de cercetători in informatică teoretică condusă de Dan Spielman) [pentru o scurtă prezentare a acestui rezultat vezi aici]

Thomas Hales – care a recurs la tehnici de formalizare și demonstrare (parțial) automatizată in asaltul său (incununat de succes) asupra conjecturii lui Kepler – vorbește despre progrese recente in domeniul demonstrațiilor cu ajutorul calculatorului.

Unele din progresele la care mă refeream mai sus  ii aparțin, cum ați văzut, lui George Gonthier. Despre rezultate acestuia  vizionasem un videoclip chiar duminica trecută. De unde interesul meu pentru astfel de subiecte ? Nu știu, faptul că am fost preocupat recent de rezultate matematice simple cu demonstrații neelementare s-ar putea să nu fie decât o coincidență 🙂

In sfârșit Thierry Coquand (intre altele părintele sistemului Coq ) susține o prezentare despre Homotopy Type Theory, programul alternativ de fundamentare a matematicii inițiat de Vladimir Voevodsky și in care el insuși e implicat. Probabil că subiectul pare „exotic” pentru matematicianul de rând neinteresat de logicâ și fundamente. Deși nu mă pricep la demonstrare automată  (și cu atât mai  puțin la HoTT) risc să spun că odată cu acest program domeniul bazelor matematicii intră intr-o etapă nouă – una dominată de calculator.

Acest articol a fost publicat în informaticã teoreticã. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s