O prezentare a lui Jon Elster

Despre Jon Elster m-am mai exprimat anterior (elogios) pe acest blog.

Recent am găsit videoclipul unei conferințe pe care Elster a susținut-o la Institute for Future Studies de la Stockholm (cu o introducere – absentă in varianta de pe youtube – a lui Peter Hedström) cu titlul „The dangers of excessive ambitions within the social sciences”.

Am o istorie personală legată de această prezentare: o lucrare pe care am trimis-o spre publicare la o revistă interdisciplinară (a fost respinsă) făcea referire la unele lucrări de tinerețe ale lui Elster. Recenziile primite se refereau (și) la opiniile sale recente, cele exprimate in două lucrări publicate in revista Capitalism and Society, ca și în  prezentarea de mai jos. Acum le cunosc 🙂

Privind videoclip-ul  nu mi-am putut reprima uimirea. In perfectă armonie cu titlul provocator, opiniile lui Elster au fost (pentru mine) o veritabilă „dinamită intelectuală”, ele lovind in direcții sensibile, cum ar fi problema rolul matematizării in științele sociale, sau „obscurantismul hard” prezent in unele din studiile bazate pe simulări multiagent :).

Pe de altă parte chiar și privitorul neinteresat de fundamentele teoretice ale științelor sociale ci mai curând de politica științei poate auzi in videoclipul pe care il recomand lucruri interesante – de exemplu discuția despre „citări mutuale” de la minutul 36 al prezentării de mai jos.

Ce este fascinant este că cu greu aș fi ghicit acest radicalism retoric din scrierile lui Elster – sobre, analitice, și un model de claritate pentru mine,  când este vorba de științele sociale.

Asta nu inseamnă că nu are (in mare) dreptate.  Așa incât m-am gândit să impart aceste uimiri cu voi. Enjoy !

P.S. Elster despre „hard and soft obscurantism” in științe sociale: in revista Diogenes (aveți nevoie de cont ANELIS pentru acces). In esență ideile din prezentarea de mai sus.

P.P.S. Există pe youtube variante mai complete ale prezentării, conținând de exemplu discuțiile ulterioare (suficient de controversate/interesate și ele). Sunt sigur că le veți găsi și singuri (fragmentate in mai multe videoclipuri) dacă sunteți interesați.

Reclame
Acest articol a fost publicat în filosofie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s