(De ce) este România altfel (?)

Vã promisesem cã voi scrie despre cartea lui Lucian Boia „De ce este România altfel”. Ce s-a scris deja in mass-media face aproape inutil un astfel de demers. Intre altele, in ultimul numãr din „Dilema Veche” Cristian Ghinea   pune pe hârtie (intr-o formã mult mai brutalã stilistic decât aş putea-o face eu) multe din lucrurile pe care le gândeam. Vreau doar sã mai adaug, pe scurt :

  • teza cãrţii, cã România este „altfel”, nu mi se pare tratatã serios. Altfel in raport cu ce ? In loc de o discuţie serioasã avam parte in ultimã instanţã de „vorbãrie de talk-show”, „o comodã autoflagelare pentru clasa de mijloc” (de acord cu Cristian Ghinea). Vreţi sã citiţi ceva mai serios pe o temã cumva inruditã ? Citiţi cartea lui Bogdan Murgescu.
  • Lucian Boia mi se pare un autor forţat in ultima vreme de angajamentele sale comerciale: ritmul ameţitor in care işi scrie cãrţile, tratând teme multe şi foarte diferite, nu prevesteşte nimic bun. Ritmul acesta dã rezultatele pe care le vedem: stil (fermecãtor) fãrã substanţã.
  • din fericire receptarea cãrţii e mai  nuanţatã decât mã aşteptam – câteva reacţii: Daniel DãianuAlina Mungiu-Pippidi, Ovidiu Gherasim-Proca (Criticatac).
Reclame
Acest articol a fost publicat în lumea in care trãim, pseudo_recenzii. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s