Matematica situaţiilor de cooperare şi România de azi

Martin Nowak este matematician, profesor la Universitatea Harvard, intre altele doctor honoris causa (in 2010) al Universitãţii din Iaşi. Lucreazã in aplicarea in biologia evoluţiei a unor modele din teoria jocurilor. Este autorul unei cãrţi de popularizare, „Supercooperators”, prima carte pe care am cumpãrat-o/citit-o in format electronic, despre care mi-am spus pe scurt pãrerea in mesajul ãsta. Mai adaug faptul cã mai am o carte a lui Nowak in bibliotecã – una de nivel ceva mai avansat – şi cã modelele matematice dezvoltate de Nowak şi colaboratorii (intre care românca Corina Tarniţã) mi se par cumva stilizate dar foarte elegante  (şi atractive din cauza asta)

Ce legãturã au toate astea cu România de azi (a doua parte a titlului mesajului meu) ? Nowak şi coautorul sãu Roger Highfield au susţinut (cum e şi normal)  mai multe prezentãri „de popularizare” pentru „Supercooperators”. Una din ele, disponibiã pe youtube, este inclusã mai jos. Dacã n-aţi citit „Supercooperators” sau vreţi sã aflaţi mai multe despre Prisoners’ Dilemma/tit-for-tat/evoluţia cooperãrii/modele matematice in teoria evoluţionistã o puteţi urmãri cu destul folos in intregime. 

Eu mã uitasem la videoclip anul trecut,  mãrturisesc insã nu pânã la capãt. E uşor de inţeles de ce – citisem deja cartea, era vorba de un domeniu cu care sunt (cât de cât) familiar, pur şi simplu n-am crezut cã ultimele minute (care conţin o discuţie intre cei doi autori ai cãrţii şi moderator) imi mai pot oferi surprize.

Mã inşelam.  Şi aveam sã descopãr recent acest lucru absolut din intâmplare, cu prezentarea rulând pe un monitor „in the background” in timp ce fãceam altceva.

Ultimele minute ale videoclipului descriu experimente care ilustreazã diferenţe culturale  intre naţiuni in tratarea situaţiilor  de cooperare. Ultimul discutat e un experiment fãcut in România (lucru deloc inexplicabil dupã cele scrise mai sus). Vã las plãcerea sã aflaţi singuri care a fost rezultatul, sã apreciaţi ce spune lucrul ãsta despre noi – şi sã comparaţi concluzia respectivã cu starea de fapt din societatea româneascã de azi.


Reclame
Acest articol a fost publicat în lumea in care trãim, popularizarea_ştiinţei. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Matematica situaţiilor de cooperare şi România de azi

  1. Foarte interesant!
    Am descoperit și eu recent domeniul „Game Theory” și am sentimentul ca, în ciuda simplității modelului matematic, acest gen de abordări pot descrie foarte bine fenomene sociale reale și pot fi un punct de pornire pentru reforme. As vrea sa existe mai multi cercetători români care să se ocupe de problema corupției de exemplu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s