Un moment istoric (sau „sã-i picãm pe politicieni”)

Douã instituţii de care sunt apropiat, Universitatea din Bucureşti şi Universitatea de Vest din Timişoara sunt in faţa unui moment istoric pentru România: amândouã au hotãrât anchetarea posibilelor acte de plagiat sãvârşite de cãtre inalţi demnitari ai statului român: Victor Ponta (USL, la UNIBUC), respectiv Laura Codruţa Köveşi (apropiatã PDL, la UVT).

Nu pot fi, fatalmente, la fel de sigur in aceste cazuri precum in cazul Mang. In acest ultim caz era vorba de articole ştiinţifice pe domeniul meu, disponibile in plus „la liber” in literatura de specialitate (chiar dacã una fãrã valoare). In cazurile Ponta/Köveşi am vãzut doar  ce a apãrut in presã. Dacã insã impresiile mele se confirmã, sper ca aceste douã instituţii sã declare cã este vorba de plagiate in ambele cazuri.

Timp de douãzeci de ani universitãţile au fost sclavii clasei politice. Dependente de aceasta pentru finanţare, universitãţile oferã totuşi ceva ceea ce politicienii râvnesc: validarea profesionalã. Altfel n-ar fi cazul ca peste 25% dintre parlamentari sã fie doctori/doctoranzi.

Ca şi nota de trecere acordatã studentului obişnuit, doctoratele le-au fost acordate politicienilor mult prea uşor: nu cã sistemul universitar n-ar avea in prezent imense slãbiciuni  (legate de calitatea resursei umane). Dar el incã oferã un produs pe care politicienii il râvnesc: altfel n-am avea un sfert din parlamentari doctori sau doctoranzi.

Inainte de revoluţie sistemul universitar avea un statut superior celui actual, lucru datorat dificultãţii examenelor de admitere şi standardelor mai inalte pe parcurs. Forţat in parte de sincronizarea cu standardele Bologna, acest lucru s-a piedut dupã revoluţie. „Afacerea plagiatelor” oferã un prilej nesperat sistemului universitar sã demonstreze politicienilor cã nu sunt atotputernici. Fãrã a-i şantaja: pur şi simplu aplicând „la sânge” reglementãrile in vigoare. 

Vor profita universitarii de acest moment istoric ? Personal mã indoiesc: şi ei sunt sub vremi, cu nimic mai buni decât restul societãţii. Ceea ce nu inseamnã cã nu existã şanse: cu toatã mizeria bipartizanã revãrsatã zilele acestea pe ecranele televizoarelor, acesta este un moment istoric. Societatea noastrã se schimbã: plagiatele incep sã devinã inacceptabile. Va dura mult pânã acest lucru sã fie universal reprobabil. Dar societatea umanã nu funcţioneazã in salturi: vã imaginaţi in anii 2002-2003 o discuţie tehnicã despre plagiat pe toate canalele de televiziune ? 🙂

S-ar putea sã nu se intâmple nimic pe moment. But the cat is outside of the box: tema a fost pusã in discuţie. Orice idee revoluţionarã sfârşeşte ca loc comun. E doar o problemã de timp 🙂

P.S. Altfel incep sã devin imun la mizeria media din zilele astea. La alegerile viitoare nu voi vota nici PDL nici USL. Sunt politicieni pentru care (cu probabilitate cel puţin 99.99%) pot garanta cã nu au plagiat in teza de doctorat. Un exemplu este prietenul meu Dan Nicuşor :). Şi, cu excepţia cazurilor in care realitatea mi-o cere :), intenţionez ca acest blog sã fie mult mai puţin politic decât a fost in ultima vreme: imi voi concentra eforturile pe zona profesionalã. Cred cã pot fi mai eficient aşa.

P.P.S. Culmea. Dacã ieşi din „cadrul politic” Antena 3/B1 TV/Realitatea/RTV poţi avea parte (in seara asta eu am avut pe Money Channel şi TVR Info) de emisiuni echilibrate pe tema plagiatelor, cu nimic mai prejos de emisiunile PBS, de exemplu.

Reclame
Acest articol a fost publicat în lumea in care trãim. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s