Vin alegerile

vorba lui Turambãr, şi reincep discuţiile despre sistemul de vot: Cãtãlin Avramescu ne aminteşte definiţia câştigãtorului Condorcet, intr-o discuţie despre dezavantajele votului uninominal „pur”.

E adevãrat. Toate sistemele de vot au probleme. Cel uninominal intr-un tur este insã „sistemul traditional de vot in democratiile reprezentative”. Mai are şi alte avantaje: „Un lucru remarcabil in ce priveşte sistemul de vot uninominal, mai ales cel intr-un singur tur, e ca asigurã o stabilitate instituţionalã foarte puternicã. Majoritatea solidã pe care partidul la care câştigã o are, de regulã, face acţiunea guvernamentalã suficient de eficientã pentru ca Legislativul sã nu trebuiascã sã modifice instituţiile fundamentale ale statului.

Marea Britanie şi Statele Unite, spre exemplu, pãstreazã instituţii inventate acum sute de ani, uneori in perioada feudalã. Constitutiile lor sunt, practic, cele mai vechi din lume. In contrast, statele cu sisteme mixte şi proporţionale sunt caracterizate de un grad mare de instabilitate constituţionalã.”

Am citat din Cãtãlin Avramescu in noiembrie 2007. Evident, vremurile erau altele …

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în lumea in care trãim. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s