O poveste cu Chomsky

Nu, nu Chomsky activistul politic :), ci Chomsky lingvistul.

Nu mã pricep la lingvisticã. Am lecturi nesistematice, multe din ele de popularizare (Pinker de exemplu). Da, am citit „Syntactic Structures”, dar voiam doar sã inţeleg care e genealogia conceptului de limbaje independente de context din teoria limbajelor formale 🙂 Şi din nou da, am cãrţi apropiate de lingvisticã in bibliotecã. Cel mai frecvent sunt insã din domenii conexe (discourse representation theory, pragmaticã sau semantica cognitivã) care ilumineazã mai curând felul in care gândim (lucrul care mã intereseazã) mai curând decât cum vorbim.

Din zona  aceasta de preocupãri vine o poveste interesantã. Ea e ceva mai veche: un lingvist/misionar (Daniel Everett) petrece ceva timp in jungla amazonianã cu un trib (Piraha) de care s-ar putea sã fi citit in cartea lui Steven Pinker „The Stuff of Thought„. Concluziile lui Daniel Everett ? Nici mai mult nici mai puţin decât cã structura limbii piraha contrazice ipoteza gramaticii universale a lui Chomsky.

Dupã cum am spus povestea e mai veche: edge.org i-a dedicat o ediţie in 2007. Everett o readuce in atenţie cu o nouã carte. Am citit din ea doar capitolul introductiv (sample) oferit gratuit de Kindle Store. Nici nu sunt lingvist, prin urmare nu mã pot pronunţa in mod competent.

Ce pot spune, ca nespecialist e cã introducerea e incitantã. Iar premiza cãrţii („instinctul limbii” e un construct social, mai curând decât un dat genetic) e una „apropiatã de sufletul meu”: mãrturisesc cã nu prea inţeleg cum s-ar putea codifica genetic abilitãţi de nivel inalt precum inclinaţia spre utilizarea limbajului (diferitã de simpla dezvoltare a organelor necesare). Dar chiar sunt needucat in biologie, nu mã luaţi in serios  …

E posibil sã fie invalidat programul lui Chomsky ? Intr-un anumit sens mi se pare  cã e inevitabil: suntem, cred, in  mult mai mare mãsurã „atomi sociali” decât „colecţii vorbitoare de gene”. Nu sunt sigur insã dacã rezultatele lui Everett o vor face. Concluziile vã revin, eu sper doar sã vã fi semnalat ceva incitant.

Reclame
Acest articol a fost publicat în popularizarea_ştiinţei. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s