Of, calculabilitatea mea cuanticã :)

Presa din România o comite din nou: IBM pe cale sã creeze calculatorul capabil sã spargã instantaneu toate codurile inventate pânã azi 🙂

Pe lângã faptul cã videoclipul pe care se bazeazã articolul e unul pur publicitar pentru IBM Research, unul care nu comunicã mare lucru (ştiinţific vorbind), la sfârşitul lui se afirmã clar cã un calculator cuantic e in acest moment mai curând un vis decât o realitate.

Serios, oare cine i-a invãţat pe ziariştii noştri cã trebuie sã preia necritic orice ? Şi sã ducã totul spre senzaţional şi tabloid ? Spre norocul nostru pe internet putem gãsi uşor opinii ceva mai avizate  despre stadiul curent al tehnologiei in domeniu.

Mie, recunosc, mi-a ajuns: voi incerca sã gãsesc timp in vara care vine sã explic (deşi nu e domeniul meu principal de interes)  modelul de calculabilitate cuanticã, algoritmul lui Shor de descompunere a unui numãr in factori primi şi legãtura lui cu criptografia, limitãrile (ţinând de complexitate) ale calculului cuantic.

Pariez insã cã voi avea destul de puţini cititori.

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în lumea in care trãim, pop culture, popularizarea_ştiinţei. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s