O carte

Printre atâtea cãrţi in format electronic (şi limba englezã) ale anului 2011, in biblioteca mea s-a strecurat şi un volum apãrut „pe hârtie” la Editura Institutului European. E un volum ingrijit de Viorel Barbu intitulat „Matematica şi Cunoaşterea ştiinţificã„. N-am vãzut vreo recenzie a lui in presa de specialitate, drept pentru care m-am gândit sã-i dedic o postare pe blog.

Volumul e o colecţie de texte (in mare parte clasice) care au in comun ideea de reflecţie asupra rolului matematicii, dincolo de limitele disciplinei. Spun in mare parte clasice pentru cã unul din articole e selectat  din Princeton Companion to Mathematics, apãrut ulterior reintoarcerii mele in România, in 2008. Altfel, volumul se deschide cu binecunoscutul text „The Unreasonable Effectiveness of Mathematics in the Natural Sciences”, scris de Eugene Wigner. Autori precum Poincaré, Hardy, Pólya, Halmos figureazã in mod semnificativ, ca şi (cu câte un articol) Hamming, Browder, Kline.

E volumul de faţã o referinţã utilã pentru cititorul interesat ? Rãspunsul nu poate fi decât unul afirmativ (deşi eu personal mã intâlnisem anterior – in limba englezã – cu majoritatea textelor cuprinse in volum). Pe de altã parte vechimea lor oferã in mod inevitabil o perspectivã asupra matematicii calificabilã drept uşor vetustã – matematica a progresat (şi s-a diversificat enorm ca fenomen social) enorm de la momentul in care textele au fost scrise *nu amintesc decãt, de exemplu, informatica teoreticã, sau studiile din domeniul ştiintelor cognitive asupra structurii  conceptelor matematice).

Lecturile din volum meritã completate; un singur exemplu: un volum inrudit (şi cu o perspectivã ceva mai modernã) este 18 Unconventional Essays on the Nature of Mathematics, editat de  Reuben Hersh. In limba românã un text care meritã reamintit e Singurãtatea matematicianului a lui Solomon Marcus.

Pe de altã parte, dacã inainte de 1990 apariţia unor astfel de cãrţi era un eveniment destul de frecvent, in ziua de azi el e, totuşi, unul relativ rar. Şi care meritã salutat.

Reclame
Acest articol a fost publicat în pseudo_recenzii. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s