Recomandare de duminicã

Robert H. Frank e un nume care imi atrage intotdeauna atenţia. Profesor de economie la Cornell, Frank este autorul unei cãrţi, „Passions within reason: the strategic role of emotions„, pe care o recomand tuturor celor interesaţi de economie teoreticã şi care o pot procura (din câte ştiu nu e disponibilã electronic; eu am cumpãrat-o „pe hârtie” in perioada in care eram in America – e disponibilã pe amazon.com la un preţ rezonabil chiar şi pentru România.).

Frank a devenit recent autorul unei noi cãrţi „The Darwin Economy: Liberty, Competition, and the Common Good„. Nu vã pot vorbi competent despre ea (de-abia am inceput-o), in schimb vã pot recomanda prezentarea lui Frank, unde altundeva decât pe BookTV ?

Veţi spune, poate, cã Frank e de stânga. E adevãrat, poziţia lui nu e neoconservatoare sau libertarianã. Dar nu e nici in linia unei Amy Goodman  sau, la noi, unui CriticAtac.

Existã o serie de oameni (Frank e probabil unul dintre ei; eu sigur mã consider astfel) care nu sunt neapãrat ostili liberalismului, ci ideii cã o lentilã ideologicã (cum e in ultima vreme libertarianismul) oferã o lecturã adecvatã a realitãţii. A privi realitatea ideologic e o formã de militantism „revoluţionar” – iar eu nu cred in eficienţa revoluţiilor, şi n-am nicio inclinaţie pentru aşa ceva. Dimpotrivã sunt pentru moderaţie, compromis, pentru soluţii pragmatice, instituţionale şi, inainte de toate, pentru un principiu important: adecvarea la realitate.

Lecturile mele din zona ştiinţelor politice par sã aşeze poziţia mea in zona conservatorismului clasic[1]. Toate bune şi frumoase, dar secularismul/agnosticismul/scientismul meu nu face casã bunã de obicei cu conservatorismul 🙂

Whatever … sunt un singuratic :), nu ţin sã fiu neapãrat afiliat unei poziţii.Urmãriţi-l pe Frank. Veţi vedea cã poţi fi in acelaşi timp implicat politic fãrã a fi neapãrat un ideolog. Şi sã ai lucruri interesante de spus …

[1][INAPOI] Prin aceasta rãspund unui comentariu recent pe acest blog – iniţial trimis de Akismet in spam, din motive destul de intemeiate – da, poţi contesta sistemul actual de pe poziţii nu neapãrat de stânga: conservatorismul clasic, neoconservatorismul şi libertarianismul sunt destul de diferite intre ele, nu pornesc de la acelaşi set de premize. Cât priveşte comparaţia capitalismului actual cu Hitler – e o glumã retoricã, sper. Oricât de mult mi-ar displace felul in care aratã  primul din ele.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s