Un program managerial remarcabil

Cititorii acestui blog au realizat poate faptul cã, deşi in prezent afiliat UBB, sunt legat sentimental foarte puternic de Timişoara şi UVT.

Lucrul acesta nu mã impiedicã sã comentez alegerile academice in curs la UBB. Sunt destule probleme in universitate – in mare creşterea extensivã din ultimii ani, şi ambiţiile de excelenţã nu sunt dublate de circuite administrative corespunzãtoare, de grijã pentru resurse umane, şi se concentreazã de prea multe ori pe aspectele „exterioare” ale excelenţei (recunoaştere, etc), nu pe cele de fond.

Cu Daniel David nu pot spune cã mã cunosc personal – am fost prezentat şi am conversat scurt cu prilejul unei intâlniri intâmplãtoare pe stradã (eu fiind in compania profesorului Zoltan Neda, cunoştinţa noastrã comunã). Mã despart de DD anumite lucruri care ţin de stil şi, mai important, unele opinii asumate public. Mã apropie cumva, pe de altã parte, o anume solidaritate nescrisã a celor care au experienţã intr-un sistem performant – in Statele Unite in cazul meu.

Dar nu despre solidaritate vreau sã vorbesc – privind rece, raţional, fãrã patimã (nu o am, când vine vorba de UBB :)) programul sãu managerial mi se pare un document remarcabil pentru România – regãsesc in el o claritate de gândire şi stil atât de apreciatã in America …

Sigur, un program e un program, pânã la urmã e de vãzut dacã el va primi credit şi (in acest caz) dacã va fi realizat. Apariţia lui mi se pare insã un eveniment de salutat.

P.S. Un  lucru cu care rezonez in programul respectiv: scoaterea politicului din universitar, „redarea universitãţii universitarilor„. E un element pe care il intuiesc şi la Mircea Dumitru, noul rector al UB, şi pe care il salut.

Sã mã explic: de ce cred cã „redarea universitãţii universitarilor” e un lucru benefic ? Nu trebuie universitatea sã adreseze problemele societãţii , sã se implice ?

Ba da, evident. Doar cã (de la Emil Constantinescu incoace) implicarea universitãţilor in politic/social a fost inţeleasã drept o implicare a universitarilor cu funcţii de conducere in politicã: Ecaterina Andronescu, Andrei Marga, Ştefan Drãgulescu, Nicolae Robu, Florian Popa, Adrian Gorun.

Invers, politicienii au gãsit cã e de bon-ton sã aibã şi o carierã universitarã: Emil Boc, Adrian Nãstase, Theodor Stolojan, Elena Udrea, Andreea Paul-Vass sunt câteva exemple.

In fine, universitarii nu au rezistat seducţiei notorietãţii pe care ţi-o oferã mass-media, devenind pundits: Mircea Mihãieş, Valentin Stan, Cristian Pârvulescu – lista e mult mai lungã.

Modelul acesta de convieţuire intre politic şi universitar trebuie, mi se pare, regândit.

Nu pledez pentru o separare completã a universitãţii de politic. Ar fi greu, ar fi nerealist, ar fi dãunãtor pe termen lung. Dar in condiţiile in care universitãţile nu işi realizeazã misiunea de bazã, acelea de generare de cunoaştere şi idei, de formare de profesionişti şi elite , o „intoarcere spre inãuntru” a universitãţilor nu poate fi decât beneficã.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Un program managerial remarcabil

 1. C. zice:

  Tot despre convietuirea politic-universitar, mi-a placut aceasta postare a lui Neil deGrasse Tyson: http://www.haydenplanetarium.org/tyson/read/2011/08/21/if-i-were-president

  • gabrielistrate zice:

   Salut, Co…. 🙂

   Adevãrat, foarte ca lumea. Şi sunt perfect de acord cu el: mã tot chinui sã explic faptul cã politicienii români nu sunt rãi, rele sunt normele culturale ale societãţii, care arecare trec cu vederea lucrurile astea …

   Te-ai uitat peste examenul de la indieni ? 🙂

   Numai bine,
   G.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s