Ce se mai intâmplã in informatica teoreticã

Despre complexitatea multiplicãrii matricilor am amintit pe scurt in finalul acestui articol. Cum nu toţi cititorii acestui blog sunt neapãrat la curent cu ce se intâmplã prin informatica teoreticã o sã mã mãrginesc sã spun cã pentru prima datã in 24 de ani s-a imbunãtãţit marginea superioarã pentru complexitatea acestei probleme.  Cum multiplicarea matricilor este o problemã „fundamentalã”, acest rezultat  este un progres tehnic semnificativ (in mãsura in care va rezista scrutinului).

Mai multe puteţi citi in limba englezã pe blogurile lui Scott Aaronson, Bill Gasarch şi Lance Fortnow, respectiv Robert Lipton. Acest din urmã blog conţine şi un sumar cu ceva detalii tehnice.

Cum se intâmplã de multe ori, noul rezultat are şi un aspect social interesant: un rezultat anterior a rãmas necunoscut pânã acum pentru cã nu a fost publicat (nici mãcar sub formã de preprint) el ramânând „ascuns” intr-o tezã de doctorat … citiţi mai multe despre asta pe blogul lui Scott A.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Ce se mai intâmplã in informatica teoreticã

 1. Servus Gabi! I am aflat aproape din accident (!) ca ai un blog! Reducerea exponentului de la 2.347 to 2.373 e de vina defapt 🙂 . Cind am citit sentinte in romaneste pe blogul lui Scott am inceput sa fiu suspicios … O sa ma uit si la posturile de mai dinainte.

 2. gabrielistrate zice:

  Servus, Zoli !

  … 🙂

  Nu m-am gândit la „trackback”, şi e probabil „interesant” pentru majoritatea cititorilor blogului respectiv sã vadã comentarii in românã :), dar mã bucur cã m-ai gãsit aşa …

  Da, mã mai joc şi eu pe-aici, dar sunt, cred, destule lucruri care te pot interesa, şi chiar iţi aştept cu mult interes comentariile.

  Numai bine,
  Gabi

  P.S. Cu programul infernal pe care l-am avut in ultimele douã luni – participare la patru conferinţe, scris douã lucrãri,
  scris proiecte şi rapoarte, un drum Cluj Bucureşti – Galaţi – Bucureşti – Cluj via … Barcelona :), drum cu trenul la Szeged, n-am avut liniştea sã termin lucrarea ta cu Maria. Incã mai e ceva nebunie in programul meu pânã spre sãbãtori – dar pe urmã promit sã iţi trimit comentarii. 🙂

  • Resultatul tiparii rapide: Mai sus: exponentul a fost redus de la 2.374 la 2.373. Apropo de programe infernale: e asa cam si aicea, trebuie sa trimit un darpa grant propozal pina saptamina viitoare, si sa dau examinari, si stii cum ii, sfirsit the semestru… Daca esti in Cluj ne poatem intilni, o sa fiu acasa in perioada dec 10 – 22.

   Multam ca te uiti la lucrare. Cel putin idea a creat imagini frumoase, daca nu altceva 🙂 jurnalul a ales aceasta lucrare ca si cover-page article: http://www.nature.com/nphys/journal/v7/n12/covers/index.html pe luna de decembrie.

   sper sa te vad curind,
   zoli

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s