Clasamente şi realitãţi

In ultima vreme, fiind ocupat cu conferinţe şi locuri care-mi plac am omis sã comentez recentele evenimente care ţin de politica ştiinţei. Şi s-au intâmplat multe.

De departe evenimentul care va suscita, probabil, comentariile cele mai aprinse este recenta ierarhizare a departamentelor. Fapt in sine salutar – nu exista pânã acum o astfel de clasificare in România. Ea aşeazã la locul cuvenit marea majoritate a programelor universitãţilor particulare, arãtând (chiar dacã de o manierã imperfectã metodologic) fanaticilor ideologici faptul cã „piaţa” nu produce neapãrat produse de calitate – ci unele care aduc profit maxim (lucru de altfel absolut normal – atâta vreme cât interesul public şi interesele private nu sunt perfect aliniate).

Nu vreau sã comentez clasamentele mai mult decât sã spun cã el consfinţeşte unele lucruri pe care le „simţeam”: atmosfera bunã de la informaticã la Timişoara – practic locul in care am revenit in România; declinul, din pacate, al Facultãţii de matematicã din Bucureşti, care se datoreaza (cred) in parte atmosferei nepotrivite din facultate. Sunt şi alte tendinţe in date care nu concordã neapãrat cu percepţia mea.

Dincolo de orice tentaţie pentru comentarea clasamentelor se cuvine, cred, sã le recunoaştem limitele: aveţi in aceastã discuţie pe forum un exemplu despre felul in care se efectueazã o evaluare universitarã in „ţãri civilizate”. Nu pot sã spun decât cã mai avem mult pânã acolo …

Neincrederea funciarã a românilor in imparţialitatea judecãţilor de valoare (ca şi la fotbal traim mirajul „arbitrilor strãini” :)) a condus la o fetişizare a criteriilor pur cantitative. Cu rezultate (in parte) distorsionate: statisticile prin definiţie „pierd informaţie” şi pot echivala situaţii complet diferite.

Ca sã dau exemple: ştiu cazuri in care simpla afiliere instituţionalã a unui cadru didactic performant (eventual lucrând intr-un domeniu diferit, cu vizibilitate mai bunã la nivel scientometric decât a domeniului evaluat) e responsabilã pentru variatiile de performan ţã ale unui departament. Cititorul atent va gãsi destule astfel de exemple in date. Ele sunt mai puţin evidente in scorul „global” – singurul care conteazã pentru cititorul grãbit.

Un exemplu concret de lipsã de context in evaluãri: am vorbit mai sus de declinul matematicilor la Universitatea din Bucureşti. El existã – dar trebuie interpretat cum se cuvine: cu toate pãcatele sale, matematica de la UB rãmâne unul din puţinele locuri din România in care se poate invãţa „matematicã purã”; Iaşiul, Craiova, Clujul, Timişoara au (in parte) profile diferite, axate mult mai mult pe „matematici aplicate”. In al doilea rând dinamica matematicii la Bucureşti este – in opinia mea – in strânsã legãturã cu progresul (vizibil in programul Idei) Institutului de Matematicã, un loc (din puţinele in România) in care o atmosferã de excelenţã ştiinţificã pare sã fi persistat: pe de altã parte Institutul imi pare legat simbiotic de matematica@UB, el oferindu-le celor mai buni matematicieni din facultate o alternativã – o astfel de dezvoltare ar fi imposibilã pe termen lung fãrã un flux continuu de oameni buni dinspre facultate spre institut.

Dincolo de asta, exemplele de mai sus dovedesc, mi se pare, un singur lucru: fragilitatea instituţionalã a multora din departamentele  facultãţilor noastre. In condiţii mai bune fluctuaţiile ar fi fost automat anulate de „tendinţa medie” a locului respectiv. In condiţii de performanţã redusã prezenţa unui singur om bun poate modifica semnificativ ierarhiile.

Nu cred, prin urmare, cã programele care „ies bine” din aceastã clasificare au multe motive de optimism – pe termen mediu lipsa de resursã umanã performantã este una din problemele mari ale sistemului universitar – una care nu poate fi rezolvatã decât in parte prin mãsuri „birocratice”, de genul celor din noile programe Idei. Şi, ţinând cont de contextul economic actual, sunt destul de sceptic faţã de posibilitatea unei schimbãri reale in aceastã privinţã.

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s