O precizare necesarã

Nu doresc sã discut subiecte de naturã politicã pe acest blog. Realitatea imi impune sã imi incalc aceastã limitã auto-impusã.

Voi incepe cu o mãrturisire – sunt votant PNL din anul 1990. Mi-am impus atunci sã nu votez cu partide derivate din FSN şi n-am fãcut-o pânã acum. Când n-am avut ce alege (precum in alegerile prezidenţiale din 2004 – eram in America) pur şi simplu n-am mers la vot.

Sunt multe de reproşat actualilor guvernanţi chiar fãrã a intra in domeniul politicii curente sau economiei: dacã ideile Proclamaţiei de la Timişoara ar fi avut succes in societatea româneascã probabil cã preşedintele ţãrii şi primul ministru ar fi intrat sub incidenţa ei, şi ar fi avut barat accesul in politicã (primul ca „ştab” anterevoluţionar – al doilea ca fost activist UASCR). In orice caz e ruşinos pentru un partid „anticomunist” sa fie condus de oameni cu un astfel de trecut. „Moştenirea” preşedintelui Bãsescu va include fãrã indoialã o divizare  a societãţii româneşti comparabilã doar celei din perioada 1990-1994 (de care e responsabil Ion Iliescu), precum şi escaladarea populismului şi a lipsei de civilitate pânã la cote greu de imaginat. De la PDL (partid succesor din punct de vedere legal FSN-ului) nu am auzit pânã acum vreo (co)asumare a responsabilitãţii pentru mineriada din 1990, şi scuze pentru ea (a fãcut-o, culmea, PSD-ul prin vocea fostului sãu preşedinte Mircea Geoanã). Mã ocup cu cercetarea; pot aduce reproşuri implicãrii in mediul universitar a unor politicieni de vârf din PDL: spre exemplu CV-ul primului ministru nu include, dupã pãrerea mea, publicaţii cu relevanţã internaţionalã pe mãsura postului ocupat la UBB. Asta ca sã nu amintesc de regretabila (in opinia mea) afiliere cu unele universitãţi particulare a unor politicieni (precum Elena Udrea sau Theodor Stolojan) care in mod evident (dupã cum o probeazã Google Scholar sau Scopus) nu trãdeazã nici cel mai mic interes pentru cercetarea ştiinţificã.

Acestea fiind spuse, asist siderat in ultima vreme la degradarea civilitãţii şi violenţe de limbaj de negândit (acum ceva vreme) şi in rândul „suporterilor opoziţiei”. Sigur – lucrurile astea existau şi inainte – pe scarã mai micã. Dar militantismul agresiv din ultima perioadã, maniheismul şi viziunea conspirativã care atribuie motive de ordin partizan oricãror lucruri care nu convin (un exemplu perfect aici) au ajuns sã contamineze oameni care pãreau educaţi. De la tabãra cealaltã nu aştept in mare nimic – dar nu mã pot simţi de aceeaşi parte cu lipsa de raţiune, de orice culoare politicã (inclusiv „galbenã”) ar fi ea.

Dacã cele de mai sus pot fi vãzute ca simple nemulţumiri faţã de societatea in care trãiesc, ce s-a intâmplat in ultima sãptãmânã in cazul presupusei „picãri” a bacalaureatului francez de cãtre ministrul Daniel Funeriu este o  escaladare periculoasã, dincolo de orice limite decente, a luptei politice şi un abuz de incredere la adresa spaţiului public. Abuz care trebuie condamnat de orice om care se pretinde civilizat in aceastã ţarã. Mai ales de cei care se situeazã (politic) de altã parte decât Daniel Funeriu, si indiferent de rezervele pe care le-am putea avea asupra implicãrii sale politice.

Oricât ar incerca sã se justifice Radu Tudor (unul din cei vinovaţi) fapt este ca el şi colegii sãi au incãlcat (dupã pãrerea mea) toate canoanele jurnalismului, acordând credit – nejustificat – unei informaţii neverificate, susţinutã de documente anonime care s-au dovedit falsuri.

Spre exemplu felul in care a tratat posibila informaţie violeazã direct principiile 1 şi 3 de aici. Faptul cã Radu Tudor cã pretinde cã el n-a afirmat direct adevãrul celor prezumate e irelevant: conform principiului 3 din standardele de mai sus „the esssence [of journalism] is a discipline of verification”. R.T. afirmã faptul cã el şi colega sa s-au comportat exemplar, in condiţiile in care, mãrturiseşte, „vazusem acel mesaj la inceputul emisiunii si era o editie speciala de doua ore, dupa studierea tabelului, am lansat subiectul”. Imi pare rãu, jurnalismul de investigaţie nu se face in direct. A lansa un subiect in felul acesta ţine de orice dar nu de disciplinã a verificãrii. Mai afirmã RT cã Daniel Funeriu nu i-a rãspuns in direct: nici nu era obligat s-o facã.  Era de datoria lui, ca jurnalist, sã intreprindã o anchetã contactând liceul respectiv, sau incercând sã obţinã altã coroborare independentã. Interesul public cerea o anchetã serioasã, nu un show de televiziune !

In orice caz, in lipsa unei minime verificãri a veracitãţii informaţiei , standardele profesionale ii impuneau lui Radu Tudor nediscutarea afirmaţiei respective nici mãcar sub formã de ipotezã:  putea amâna discutarea subiectului pânã la finalizarea anchetei. N-a fãcut-o. Şi, ca sã citez in continuare din acel principiu 3 „This discipline of verification is what separates journalism from other modes of communication, such as propaganda, fiction or entertainment”. In cazul nostru concret nu era in mod evident vorba de ficţiune sau „entertainment”; in orice caz potrivit acestor standarde ale jurnalismului Radu Tudor şi colegii sãi nu s-au comportat in acest caz precum nişte jurnalişti.

Felul mai general in care inţelege mass-media la noi (din practic toate taberele) sã işi vândã produsele ţine mai curând de ceea ce este cunoscut sub numele de yellow journalism. Tacticã falimentarã a la longue: societatea e din fericire mult mai normalã decât rezultã din presã sau de la televizor. Am trãit 13 ani in America, inţeleg cã unii cautã sã imite modelul Fox News (combinat cu OTV). Nici acela nu e jurnalism. Poate dacã veţi incerca, dragi ziarişti, sã imitaţi PBS sau C-SPAN veţi constata cã veţi avea un public mai larg decât vã puteţi inchipui.

P.S. Reamintesc faptul cã acesta este un spaţiu privat. Acept diversitatea de opinii – insã doar cu condiţia de a fi exprimatã intr-o formã comparabilã stilistic argumentului de mai sus.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s