In loc de introducere

De ce pagina aceasta, de ce „Isarlâk”, şi de unde pretenţia ca pot spune ceva interesant  „despre complexitatea lumii in care trãim” ?

Cititorul ştie fãrã indoialã cã „Isarlâk” e o poezie a lui Ion Barbu. Titlul ales  ar putea sugera faptul cã voi vorbi in primul rând despre societatea si politica româneascã. Nu e cazul.  Nu dorinţa de comentare a realitãţii imediate m-a facut sã scriu.

Un raspuns la cele doua intrebãri puse mai inainte e de gãsit, poate, in traiectoria mea profesionalã:

Sunt un matematician rãtãcit in interdisciplinaritate.  Am terminat (acum zece ani) un doctorat, dar nu intr-un departament de matematicã ci intr-unul de informaticã, tratând modul in care idei din fizica statisticã pot fi folosite pentru analiza complexitãţii algoritmilor (cititorul interesat poate gasi aici o introducere, prim capitol al unui volum pe care l-am editat).

Am lucrat opt ani  la Laboratorul de la Los Alamos, laborator federal de cercetare american, loc de naştere a proiectului Manhattan si a metodei Monte Carlo.  Grupul caruia i-am aparţinut  (acum  migrat la Virginia Tech) se ocupa cu dezvoltarea de simulãri sociale masive multiagent – un soi de SimCity intr-un oras cu 2.5 milioane de locuitori, rulând pe un calculator paralel 🙂 – şi cu domenii şi probleme ştiinţifice inrudite – teoria jocurilor, teoria reţelelor sociale, metode formale pentru specificarea şi validarea sistemelor, algoritmi si complexitate.

Ati inteles probabil: voi vorbi despre lume (si România ca parte a ei) din perspectiva experienţei mele stiinţifice, şi a unei directii de cercetare (şi mod de gândire) pe care o reprezint: studiul sistemelor complexe. Pe de altã parte nu doresc  sã scriu (incã) un blog de popularizarea ştiinţei. Incerc mai curând sa prezint un mod de a privi si inţelege realitatea pe care nu il prea intâlnesc in societatea in care m-am reintors de aproape trei ani.

Bun, totuşi … de ce Isarlâk (in afara faptului ca Ion Barbu a fost matematician) ? E o metaforã pentru lumea vazutã prin „lentila” pe care o voi folosi. Lumea mea nu e catedrala sugeratã de fizica clasicã, ceasornic urias dirijat  de legile mecanicii, ci mai curând un bazar oriental, plin de arome şi culori, de accidental şi pitoresc.

Şi despre lumea inţeleasã in felul ãsta vreau sa va vorbesc. Despre haotic si aleator, despre complexitate (in toate formele ei) şi emergenţã. Despre econofizicã, reţele sociale şi grafuri aleatoare, teoria jocurilor şi stiinţe cognitive. Despre felul in care putem modela, matematic sau pe calculator, aspecte ale societãţii. Despre felul in care conteazã toate lucrurile astea pentru omul obişnuit. Şi – deloc in ultimul rând – despre ce inseamnã pentru România faptul cã alege (in mare) sã  ignore gândirea raţionalã şi ştiinţa.

Nu asteptaţi prea multe in privinţa conţinutului sau a interacţiunii cu autorul :). Nu am ambiţii de blogger, la drept vorbind sunt o persoanã oarecum singuraticã si fara mari abilitãţi de comunicare. Sunt relativ leneş, deloc spontan si (in acelasi timp) perfecţionist, aşa cã voi scrie texte ceva mai lungi, mai tehnice şi mai rare decât e cazul pe un blog.

Nu imi doresc o audienţã foarte mare, ci una de calitate. Sper sa nu plictisesc şi (din când in când) sã merit timpul acordat.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Ocazionale, Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la In loc de introducere

  1. Dan Selaru zice:

    Bine ai venit. 🙂 O sa-ti cer ajutorul, teoretic, pentru ca esti primul care a facut asa ceva. Ai comentat cumva la mine?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s